ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ

To οινοποιείο βρίσκεται μέσα στη πόλη της Σιάτιστας, είναι επισκέψιμο, με παραδοσιακή αρχιτεκτονική που παραπέμπει σε Σιατιστινό αρχοντικό και συμμετέχει στους Δρόμους του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος (Διαδρομή του Κρασιού των Λιμνών).

Πατώντας στα ίχνη της μακροχρόνιας παράδοσης της περιοχής σε συνδυασμό με σύγχρονες οινολογικές τεχνικές και ιδέες παρουσιάζει το τοπικό λιαστό Σιάτιστας προερχόμενο από το κελάρι της Γεωργίας Γκουτζιαμάνη με την ανάμειξη τριών εσοδειών 2001, 1985, 1978 των τοπικών ποικιλιών (ξινόμαυρο, μοσχόμαυρο).

Τιμώντας μια παράδοση αιώνων, συνεχίζουμε μέχρι σήμερα να παρασκευάζουμε με τις ίδιες μεθόδους, το μοναδικό αυτό κρασί από τους αμπελώνες που “γρατσούνισαν” οι πρόγονοι μας πάνω στο πέτρινο έδαφος του τόπου μας.

Μια παράδοση που θέλει να ηλιάζουμε τα σταφύλια μας (μοσχόμαυρα, ξινόμαυρα, νιγρικιώτικα) 60 ολόκληρες μέρες υπό σκιά.

Παίρνουμε το “δάκρυ” αυτού του πολύτιμου καρπού και το κλείνουμε μαζί με όλη μας την αγάπη σε δρύινα βαρέλια αποκλειστικής χρήσης, όπου μετά από φυσική ζύμωση και αρκετά χρόνια παλαίωσης, φθάνουμε στο ξεχωριστό αυτό κρασί που ονομάζουμε Ηλιαστό Σιάτιστας ή ηλιάτσι (φάρμακο) λόγω των ευεργετικών του ιδιοτήτων σωματικά και ψυχικά.

Το κρασί αυτό που ο Γάλλος περιηγητής Πουκεβίλ το 1806 περιέγραψε ως το καλύτερο της Μακεδονίας, που έγινε πασίγνωστο και βραβεύθηκε σε εκθέσεις σ’ όλη την Ευρώπη (Bordeaux – San Francisco).

Ένα χαρμάνι των εκλεκτών σοδειών του ’78, ’85 και 2001 είναι διαθέσιμο για να το απολαύσετε.